Sales challenge mei – juni 2019

Startschot

3 mei 2019 was een cruciale dag voor de Young Vibers: het startschot werd gegeven voor een nieuwe saleschallenge! Dit is een intens traject van 2 maanden waarbij elke Young Viber op zoek ging naar nieuwe interessante organisaties om mee samen te werken. Zo krijgen ze de kans om saleservaring op te doen.

Saleschallenge’, een term waarbij iedere Young Viber wel eens over z’n tong struikelt. Niet alleen de naam is bijzonder, ook het gekozen format is uniek. De interne werking verloopt normaliter vrij organisch en iedere Young Viber geeft aan waar hij/zij graag ondersteuning wil bieden. De saleschallenge verdeelt echter het ganse team in twee gescheiden groepen. Dit jaar gingen team 'MAKE TALENT GREAT AGAIN' en team '100% TALENT - 0% BULLSHIT' de strijd aan met elkaar. Een onafhankelijke jury (Vibe Catalyst en coach Mart) deelde de punten uit en gaf telkens een officiële rapportering van de tussenstand.

De twee teamleiders leggen de eed af bij de jury. Talentgericht werken, gedrevenheid en fair play zijn belangrijke criteria om punten te scoren.

De twee teamleiders leggen de eed af bij de jury. Talentgericht werken, gedrevenheid en fair play zijn belangrijke criteria om punten te scoren.

Partij

Elk team vertrok vanuit zijn talentenpool om een geschikte strategie te bepalen. Team 'MAKE TALENT GREAT AGAIN' greep de kans om in te spelen op de 'verkiezingsgekte' en maakte flyers met het eigen Co-Vibes partijprogramma. Zo hoopten ze stemmen te ronselen bij nieuwe klanten die een traditionele mindset beu zijn. Team '100% TALENT - 0% BULLSHIT' gooide het over een andere boeg en stelde een persoonlijke beleving en een warm onthaal centraal. Warm kregen ze het zeker van hun spicy chocolade & koffie!

Samen op de koffie met Sofia en haar team!

Samen op de koffie met Sofia en haar team!

De teams zijn volop de uitdaging aangegaan. Zo is het team '100% TALENT - 0% BULLSHIT' meermaals op bedrijfsbezoek geweest, waar ze steeds de mooiste glimlach bovenhaalden. Ze gaven klanten pure verwennerij met de spicy koffie en chocolade. Daarnaast wilde het team ook wel eens echt rebels zijn en startte een 'guerrilla-campagne'. Het krantje ‘Metro’ en al z’n trouwe lezers werden niet gespaard. Team 'MAKE TALENT GREAT AGAIN' had een andere strategie. Zij hebben onder meer netwerkevents bestormd met hun ongeziene charme. Ook deelden ze vele opmerkelijke flyers uit aan bedrijven. Tot slot kwamen ze wel zeer opvallend uit de hoek met een radiodebuut bij 'de Collega’s' van Studio Brussel.

Lijkt het je leuk om op een inspirerende en rebels manier je salesvaardigheden aan te scherpen? Zie je jezelf al in ons team werken? Kom dan zeker langs op de (spicy) koffie voor een informele babbel. Iedere vrijdag van 9-17u welkom op onze loft in Berchem (Uitbreidingsstraat 390, bus 4).

PS: De neutraliteit van de schrijver wordt niet gegarandeerd..

Enya Janssens