Naïef innovatief in de New Economy

Wij van Co-Vibes vinden het belangrijk om altijd op zoek te gaan naar innoverende personen, organisaties en concepten in de New Economy. En ziedaar, enkele weken geleden introduceerde Young Viber Wouter het team aan Daan Roosegaarde. Zijn presentatie inspireerde ons zodanig dat we ze graag de wereld in willen sturen!

Wouter in flow: pittig en inspirerend.

Wouter in flow: pittig en inspirerend.

Een hippie is het ‘etiket’ voor een vooraanstaand, onzichtbaar, ondergronds, evolutionair proces. Voor elke zichtbare hippie, op blote voeten, vol met bloemen en kralen zijn er duizenden onzichtbare leden van de levendige ondergrondse.
— Vrij naar Timothy Leary, The Politics of Ecstasy, 1967.


Naïef innovatief?

We leven in een snel veranderende samenleving. Oude systemen brokkelen af, gevestigde denkpatronen verliezen aan waarde en wat vroeger vast stond wordt nu flexibel. Met andere woorden, de samenleving wordt maakbaar. Als ondernemer wil je inspelen op die maakbaarheid; je wil de wereld een update geven, iets toevoegen en zo maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Vereenzaming, vervreemding, vergrijzing, ... het zijn allemaal challenges die we in ons huidig samenleven tegenkomen. Uitdagingen die omgezet kunnen worden tot mogelijkheden.

Deze opportuniteiten zijn het werkterrein van alle ondernemingen die mee hun vleugels uitslaan naar nieuwe onbekende gebieden, Co-Vibes inclusief. Maar hoe maken we dit rendabel? Hoe zorgen we ervoor dat dit alles realiseerbaar wordt? Sociale ondernemers vertrekken vanuit dit uitgangspunt en creëren zo een business rond ondernemen. De ‘missie’ is het doel, het ‘ondernemen’ de wijze waarop dit doel bereikt wordt.
Wie zijn deze sociale ondernemers, en hoe kunnen ze ons inspireren? Wij kijken naar Daan Roosegaarde, kunstenaar, ondernemer, uitvinder; een hippie met een businessplan. Ja, dit is hoe Daan zichzelf omschrijft. En wij vinden dit ook de perfecte beschrijving voor de manier waarop hij werkt en inspireert.

"De toekomst bepaalt wie wij zijn, niet het verleden" NRC interviewt Daan Roosegaarde over zijn generatie.


Ondernemen is innoveren

Innoveren is voor sociale ondernemers een belangrijk onderdeel van hun werking. Maar innoveren betekent ook dat je een pionier bent in het creëren van een nieuwe dienst, methode, proces, product, ... En op het nieuwe komt vaak een klassieke reactie: een houding van twijfel. Wanneer iemand een creatief idee oppert komt deze twijfel vaak met destructieve stelling aandragen. Daan Roosegaarde noemt dit de ‘je, maar’-cultuur. Het is een houding met een soort monopolie op de werkelijke realiteit. Er vallen al snel woorden als prijs en haalbaarheidsquota’s, om uit te monden in de al-belangrijke vraag: ‘ja, creatieve innovatie is leuk, maar wat gaat dat kosten?’

Daan Roosegaarde roept op om ons niet te laten meesleuren door deze cultuur en vraagt zich in plaats daarvan af hoe we omgaan met deze vraag. Het antwoord is niet makkelijk, maar simpel. Door in de plaats te vragen: “ja, creatieve innovatie is leuk, maar wat is dit waard?” Wat is de waarde van schone lucht? Hoeveel zijn we bereid te betalen om ervoor te zorgen dat de planeet niet totaal verwoest geraakt?

En ja, het is zeer moeilijk om van hieruit investeringen binnen te halen. Maar sociale ondernemers hebben magie in handen: een missie. Met een sterke missie neem je mensen mee in een verhaal. Je betrekt overheden, bedrijven, organisaties en zorgt ervoor dat ze hier deel van gaan uitmaken. En door dit verhaal te vertellen en de noodzakelijke ruimte ervoor te scheppen, groeien nieuwe ideeën. De eerste verandering gebeurt in hoe we naar een situatie kijken, de tweede in hoe we van daaruit verbinding maken. Verbindingen met partners, doelgroepen, klanten, ... En zo wordt het een verhaal dat verder reikt en een omwenteling doorvoert in hoe investeerders naar je project kijken. Van ‘wat kost het’ naar ‘wat is het waard’.


Samen vliegen en een nieuwe horizon verkennen

Van succesvolle sociale onderneming vind je voorbeelden genoeg. Het lijkt alsof alles al bestaat. Toch is er nog een hele weg af te leggen. Een weg die we alleen samen kunnen bewandelen. Als er één les is die we in ons achterhoofd moeten halen, dan is het dit: wees kritisch, droom, vertel en onderneem. Durf de stap te zetten, durf te vliegen.

Boyan Slat, jonge innovator

Wij, bij Co-Vibes, geloven in jongeren met talent en een oog voor innovatie. In het najaar van 2018 ging het project 'Ocean Cleanup' van de Nederlander Boyan Slat in uitvoering. Met behulp van een simpel opvangsysteem dat aangevoerd wordt door de golven zal hij iedere dag 55 containers afval kunnen opruimen uit onze oceanen. De kracht van de jonge geest en drive voor innovatie proberen we zo veel mogelijk te ondersteunen.Kijk zeker naar dit youtube-filmpje en maak kennis met Boyans geniaal idee. Durf te dromen over een betere toekomst!

Meer voorbeelden vind je ondermeer op de website van de sociale innovatie fabriek: https://www.socialeinnovatiefabriek.be/nl


Op zoek naar nog meer?

Lees, luister, kijk en vlieg hoe je zelf wilt; met een boek, pocast of een artikel.

In het boek 'Complete design thinking guide for successful professionals' krijg je van Daniel Ling een heleboel tips en tricks! Een echte aanrader!

In het boek 'Complete design thinking guide for successful professionals' krijg je van Daniel Ling een heleboel tips en tricks! Een echte aanrader!

De term 'Design Thinking' klinkt je vast niet helemaal onbekend in de oren. Wanneer je bezig bent met innovatie en het bedenken van oplossingen op complexe problemen is het een 'hot topic'. Maar wat is het nu precies ? En waarom zou je het gebruiken?

 

'How I build this' is een podcastreeks over persoonlijke getuigenissen achter de succesverhalen van o.a. Dyson, Reddit en Ben&Jerry's. Guy Raz neemt je mee in de verhalen achter enkele van 's werelds bekendste bedrijven. De podcast vertelt je het verhaal over innovators, ondernemers en idealisten en de bewegingen die ze hebben gebouwd!

 

De organisatie van Bond Beter Leefmilieu ligt ons nauw aan het hart. Co-Vibes alumnus Charlotte heeft daar haar droom in vervulling zien gaan. Dit is slechts één van de redenen waarom we Bond Beter Leefmilieu hier in de kijker willen plaatsen. Ook deze organisatie steunt jonge visionairen, mensen die de toekomst beter (en groener) willen maken. In dit artikel kan je het verhaal lezen van het allereerste huis in België dat in een serre gebouwd is. Het is een uniek gebouw, ontworpen door jonge creatievelingen die visie, durf en architectuur combineren. Wil je meer weten over dit bijzonder project? Lees dan zeker onderstaand artikel!

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/kaseco-bouwt-de-eerste-autonome-bio-ecologische-kaswoning-belgi

InspirerendPim Vermeiren